Petak, 23 Travanj 2021 06:22

U posjeti poznatom uzgajivaču aronije i pčelaru u Kuševcu

Cvijet nije izašao u potpunosti van i doduše vidi se jedna crvena točka, tako da još ne možemo reći dali je bilo i kolike su štete od hladnoće i mraza, istakao je Zdravko Lagator uzgajivač iz Kuševca kod Đakova.

Hladnoća je doduše usporila vegetaciju, istakao je, jer da je normalna godina aronija bi već kod nas bila procvjetala. Kako će i plod izgledati ako se i zametne je pitanje, ali na koji ćemo imati odgovor kasnije. Ovih dana će postavljati ekološke zamke protiv dlakovog ružičara koji napada cvijet i grize ga. To je, kako kaže, jedna smjesa deterdženta i soka koja je dopuštena u ekološkoj proizvodnji i koja se jako dobro pokazala u borbi protiv ovoga insekta.

-        Zdravko Lagator je pčelar i ističe kako je vidljivo da nemaju pčele što unijeti. „Nije da ne nose ništa, ali to je za sada jako malo“, kaže Lagator. Pčele su raspoređene po šumarcima na lokacijama gdje su blizu i šume i u ovo doba godine nasadi uljane repice. Nigdje nisu direktno u repici naše košnice, ali smo obišli repicu u okolici i vidimo da je biljka dvostruko niža nego li prošle godine, i „trč trč pa cvijet“ kako se kaže, priča viškovački pčelar koji sa sinom ima pčelinjake i u okolici Đakova, ali i u okolici Zagreba.

Istakao je da među pčelarima ima popisa sorata i hibrida koji kolaju i koji po iskustvu bolje ili lošije mede. I što se tiče suncokreta ali i uljane repice. Tako primjerice ističu da hibrid NK Brio dobro medi. Upitna je i paša bagrema, a Lagator ističe da je sin obišao na području Vrbovca šume, a on u okolici Đakova i vidi se da su cvjetovi negdje otvoreni i smrzli. Primjerice 20 posto i sada se čeka kakvo će biti stanje s preostalih 80 posto cvjetova bagrema. Za očekivati je čak i da se preklope paše uljane repice i bagrema, i Lagator ističe da u tome slučaju odmah napuštaju repicu i sele u bagrem.

Galerija slika

{gallery}778{/gallery}

935x150