Ponedjeljak, 17 Svibanj 2021 20:24

Mjesec dana vinskog hedonizma na Pelješcu

Od subote, 15. svibnja pa sve do 15. lipnja traje Festival peljeških podruma. Vinarije, brodari, školjkari, obiteljska-poljoprivredna gospodarstva, restorani i konobe, njih 53 sa čitavog poluotoka uključilo se u do sad najveću manifestaciju na Pelješcu koja s optimizmom otvara turističku sezonu.

 „Veseli nas što se veliki broj vinara uključio u Festival kojem je u fokusu plavac mali, zaštitni znak našeg poluotoka i jedan od najvećih vinskih brendova u Hrvatskoj. Sva istraživanja potvrđuju da je eno-gastro ponuda među prva tri motiva dolaska turista u našu zemlju, a naše vinsko carstvo s poznatim vinogorjima poput Ponikava, Dingača i Postupa, postalo je prava turistička atrakcija i to ne samo za ljubitelje vina. U sklopu Festivala 4. i 5. lipnja organiziramo tradicionalne Dane otvorenih vrata peljeških podruma, manifestaciju koja se inače održava u prosincu. Nadamo se da će i ova lipanjska verzija postati još jedna tradicionalna vinska fešta“, rekao je Slobodan Rosić, tajnik udruga Pelješki vinski puti i Plavac mali Pelješac.

Pelješac 2 PZ  Putniković15.5.21odt
Direktorica TZ općine Ston Fani Slade, istaknula je kako u ovom projektu sudjeluju sve četiri turističke zajednica s Pelješca – Ston, Janjina, Orebić i Trpanj, a ideja se realizirala u suradnji s tvrtkom Feel IQM a Festivala ne bi bilo bez podrške udruga Stonski školjkari, Pelješki vinski puti i Plavac mali Pelješac te Stonskih zidina, Solane Ston i Pomorskog muzeja u Orebiću.
„Vodili smo računa o epidemiološkim mjerama pa za vrijeme manifestacije nema masovnog okupljanja, a popratni program poput vinskih radionica i konferencija planiramo održati online putem. Također preporučujemo svim posjetiteljima da dolazak u vinariju, OPG, restoran ili konobu prethodno najave. Vjerujemo kako će iduće godine pandemija biti iza nas pa će drugo izdanje Festivala peljeških podruma nuditi bogat zabavni i edukativni program“, rekla je Fani Slade.
Festival je povod da se krene prema jugu i otkrije pelješku netaknutu prirodu, njegove prekrasne plaže i šetnice, nepregledne vinograde koji se strmo spuštaju prema kristalno plavom moru, bogatu baštinu, živopisna mjesta i uživate u nadaleko poznatim kamenicama, sjajnoj mediteranskoj kuhinji i moćnim plavcima o kojima priča vinski svijet.
U vrijeme Festivala u vinarijama su popusti od 20 posto na određene etikete, a u restoranima dva posebno kreirana menija su od 120 i 180 kuna uz  čašu pelješkog vina.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: PZ Putniković
Snimke : Baldo Mirković

935x150