Ponedjeljak, 30 Siječanj 2023 13:15

Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini

U nedjelju, 22. siječnja 2023. u Svetom Ivanu Zelini proslavljen je Dan Svetog Vinka – Vincekovo.

Sveti Vinko, đakon i mučenik iz vremena cara Dioklecijana, zaštitnik je vinogradara i vinara, a njegov spomendan obilježava se u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske kao početak nove vinogradarske godine.

Vincekovo 4  Zelina 23. 1. 2023odt
Domaćin proslave Vincekova u Svetom Ivanu Zelini ove godine bila je Klet Ljubekov gaj. Posjetitelji su se okupili ispred Kleti Ljubekov Gaj te se zajedno sa Hrvatskim pjevačkim društvom Zelina uputili u vinograd gdje se održavala glavna ceremonija proslave Vincekova.
Program je vodio Borko Samec, velečasni Vlado Bogdan blagoslovio je vinograd, domaćin Robert Smrndić odrezao je prve rozgve s reznika, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Koščec, zalijao je trsek dobrom vinskom kapljicom, a direktorica TZG Svetog Ivana Zeline, Marinka Zubčić Mubrin postavila je domaće kobasice kako bi nova vinogradarska godina bila rodna i plodna. HPD Zelina obred rezidbe popratio je pjesmom „Trsek moj zbudi se“ . Svog zaštitnika, Svetog Vinka, vinogradari mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti. Domaćin je pripremio odrezane grančice vinove loze za sve posjetitelje da ih odnesu doma, gdje na toplom propupaju i pojave se sitni ˝grozdići˝ prema kojima vinogradari iskazuju kakva će biti ovogodišnja berba. Za kraj se po običaju otplesao ples rajtek pored vinograda.
Nakon obreda, svi posjetitelji mogli su uživati u pravom zimskom ugođaju u Kleti Ljubekov Gaj i vinskoj okrepi uz kuhano vino, kobasice i špek koje su mogli peći sami na otvorenoj vatri.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: TZ Zelina, Nikola Zoko

Vincekovo 3 Zelina 23. 1. 2023odt

935x150