Srijeda, 10 Travanj 2019 09:12

AgroPMD prezentirao VN germinator za finu pripremu zemljišta posebice važnu pred sjetvu šećerne repe

U selu Negoslavci okupljenim poljoprivrednicima je prezentiran rad germinatora za finu pripremu tla za proljetnu sjetvu proizvođača Vogel noot iz Bečeja u Srbiji. Rad germinatora ove tvrtke prikazan je s dva stroja različitog zahvata. Jedan od 3,2 metra nošeni i jedan od 6 metara vučeni koji su pripremali zemlju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Vladisavljević iz Negoslavaca koji se bave ratarstvom na 250 hektara zemljišta i koji su svojim traktorima snage 215 i 125 konjskih snaga prikazali u radu germinatora koje u Hrvatskoj prodaje i zastupa tvrtka AgroPMD iz Osijeka.

Odlično je prezentaciju vodio Goran Gužvić koji je pojasnio sve o važnosti pripreme tla ovakvim strojem. On je naglasio i da ima i mnogo skupljih strojeva, ali da je ovaj i kvalitetan i po cijeni prihvatljiv.

-        Što se tiče šećerne repe i svih ratarskih kultura jako je bitna ta predsjetvena priprema kako bi tlo bila jedna ujednačena posteljica. Vidimo da posljednjih godina često u proljeće nema oborina pa uz pomoć ovakvog stroja za pripremu tla i kvalitetnom sijačicom dobijamo nicanje i bez tih oborina jer će sijačica sjeme umetnuti upravo tamo gdje ima dovoljno vlage. A to je važno kako bi se na kraju postigao i ekonomski efekt proizvodnje. S ovakvim strojem dobijemo ujednačenu dubinu obrade tla u koje će ići sjetva, kazao je Goran Gluščić na prezentaciji.

-        Ove godine sijemo 20-tak hektara šećerne repe u kooperaciji sa županjskom sladoranom a sijati ćemo KWS sorte, ističe Slobodan Vladisavljević čiju smo parcelu s germinatorima i pripremali za sjetvu slatkog korijena. Inače cijela obitelj i moja i bratova radi na imanju OPG-a Vladisavljević koji pored repe siju kukuruz, soju, pšenicu, ječam i ostale standardne ratarske kulture i imaju velikih potreba za suvremenom mehanizacijom upravo da bi se nosili s klimatskim problemima, ili kako kaže Slobodan, problem je u nepravilnom rasporedu sušnih i vlažnih razdoblja. Ova obitelj inače kada je u pitanju tržište i prozvodnja surađuju s tvrtkom PZ Brestove međe iz Borova.

Stručnjaci AgroPMD ističu kako je Vogel noot sjetvospremač za finu predsjetvenu pripremu oranica koja je potrebna za preciznu sjetvu, a može biti i nošen, kao i vučen stroj. Prvenstveno se koristi za finu predsjetvenu pripremu za sjetvu šećerne repe i povrća. Proizvodi se u varijantama radnog zahvata od tri do devet metara. Opremljen je specijalnim nosačima radnih organa, tzv. "S" nosač  za Germynator. Transportna širina uglavnom do 3 m što osigurava nesmatano i u skladu sa 
zakonom o sigurnosti prometa, kretanje na lokalnim putevima. Dužina strojeva je 6,2 metra, a u samom transportu je pola metra kraći. Opremljen je onaj najmanji s 55, a najveći sa 170 radnih organa a razmak je između njih pet centimetara.

Elastični nosači motičica s pravom drškom koji su montirani na ovaj kultivator nagnuti su prema napred veoma blago, a kruti su skoro 100%. Na taj način se osigurava konstantna radna dubina i spriječava se da motičica oscilira i kada dođe do velikog otpora. Najnovija jedinstvena karakteristika je stezač elastičnog nosača dvostrane ravne kopljaste motičice koji je napravljen od najfinijeg čelika za opruge. Pošto priprema zemljišta, između ostalog, zavisi i od broja motičica, kultivator GERMINATOR je opremljen čak s 19 motičica po metru radne širine. Ovim se osigurava da se svo zemljište obradi propisno da bi se dobila odgovarajuća priprema zemljišta.

GERMINATOR je opremljen s dva rešetkasta valjka, ispred i iza sekcija s ravnim kopljastim motičicama, jednim ravnim ravljačem s oprugama i žičanim rotorima koje se nalaze iza zadnjeg rešetkastog valjka. Osnovni zadatak rešetkastih valjaka je da usitnjavaju zemlju i da istovremeno drže sjetvospremač u njegovom radnom položaju. Ravni ravnjač s oprugom koja se nalazi između prednjeg valjka i sekcija s motičicama ima zadatak da ravna zemlju i da vrši drobljenje grudvi, dok žičani rotori imaju ulogu da sitne i poravnjavaju zemljište. Ovim se postiže odgovarajuća i fina struktura zemljišta za sjeme.

Ovaj sjetvospremač germinator svojom konstrukcijom omogućuje da se postigne točna radna dubina koja iznosi od 3-8 cm, što je od suštinskog značaja za formiranje i stvaranje odgovarajuće fine strukture zemljišta. Dubina svake sekcije sa motičicama regulira se pomoću vretena i skale na kojoj je jasno označena radna dubina. Za postizanje optimalne pripreme zemljišta potrebno je da svaka sekcija ima određenu težinu. Da bi se izbjegli teški elementi, svaka pojedinačna sekcija germinatora priključena je s osnovnim okvirom uz pomoć hidrauličnog cilindra. Cilindri su spojeni u seriji čime se dobija jednak pritisak na svakoj sekciji sjetvospremača. Na taj način različiti nivo zemljišta regulira protok ulja čime se postiže izjednačavanje težine rama na svim sekcijama germinatora.. Zbog velike širine radnog zahvata namenjen je za pripremu zemljišta na velikim tablama. U AgroPMD-u ističu kako je germinator izrađen od kvalitetnog materijala, što mu daje duži vijek trajanja, minimalno servisiranje, dobar i veliki učinak. Sklapanje i rasklapanje bočnih nastavaka se postiže pomoću hidraulike.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE S PREZENTACIJE

935x150