Subota, 24 Travanj 2021 08:33

Nove berbe vina Benvenuti

Na jezeru Bundek u Zagrebu, premijerno su predstavljene nove berbe vina Benvenuti iz istarskog Kaldira

„Proljetno druženje povodom predstavljanja novih berbi vina nekako je već postalo tradicija. Za nas taj događaj obilježava početak dinamičnog perioda i intenzivnijih radova u vinogradu, a za naše prijatelje početak uživanja u ljepšem vremenu i sunčanim popodnevima uz svježa vina,“ rekao je Albert Benvenuti koji je uz brata Nikolu predstavio vina: Malvazija 2020, Rose 2020, Malvazija Anno Domini 2018, zatim crno vino Caldierosso 2018 te desertno vino Corona Grande 2016.
Braća Benvenuti opisala su svako predstavljeno vino:
Malvazija 2020 - Malvazija je naše temeljeno vino kojem posvećujemo najviše pažnje i kod kojeg uvijek težimo postići ravnotežu između svježine, to jest osvježavajućeg karaktera, te strukture i postojanosti. Stoga našu malvaziju s jedne strane krasi voćnost i mineralnost, a istovremeno ima slojevitost, dubinu i potencijal za čuvanje. U idealnu formu obično ulazi godinu dana nakon berbe i u toj kondiciji ostaje od tri do pet godina.
Rosé 2020 - Teran prirodno odiše svježinom i kad od njega radimo rosé trudimo se tu svježinu sačuvati, zatim malim dodatkom od desetak posto merlota dodatno naglašavamo voćne arome te finalno oblikujemo strukturu i tijelo. Vjerujemo da je za osvježenje toplijih dana ovo vino idealan izbor, mirisno je i osvježavajuće, a pritom dovoljno suho i sočno da može pratiti klasična jela s roštilja i sve vrste salata.

Benvenuti 2 vina 23.4.21odt
Malvazija Anno Domini 2018 - Malvazija Anno Domini je kompleksnije i odležano vino s potencijalom za dugogodišnje čuvanje. Radimo je samo u dobrim godištima, kad priroda omogući idealne parametre za takav tip vina. Dozrijevamo je u starijim velikim drvenim bačvama, aromatski neutralnim, u kojima razvija svoje sortne komponente i naglašava terroirski pečat. Radi se o vinu s vrlo dugačkim životnim vijekom, pogodnim za vinske kolekcionare i istinske ljubitelje plemenitih svojstva odležanih vina.
Caldierosso 2018 – Caldierosso je naše temeljno crno vino dobiveno od terana pomiješanog s nebbiolom, merlotom i tempranillom. Dali smo mu naziv prema mjestu Kaldir iz kojeg dolazimo (Caldier), u okolici kojeg se nalaze vinogradi u kojima raste njegovo grožđe. Teran u blendu je zadužen za autentičnost i sočnost, nebbiolo za taninsku kičmu i arome crvenog voća, merlot za voćnost i tijelo, a tempranillo za strukturu i mediteransku notu. Sve zajedno daje slojevito vino s finesom koje odiše voćnošću i istarskom živošću.
Corona Grande 2016 - Naše temeljno desertno vino koje dolazi iz vinograda istog naziva. Radi se o blendu malvazije istarske i muškata bijelog s manjim udjelom rijetke lokalne sorte ulovina. Corona Grande je kasna berba koja se potom još dodatno prosušuje do tri mjeseca od berbe kako bi koncentrirala slador i uravnotežila kiseline na idealnu razinu. Godište 2016 je jedno od najboljih godišta za desertna vina zbog redovne i uravnotežene izmjene padalina i sunčanih perioda. Vegetacijski razvoj je toj u godini kao iz udžbenika omogućio lozi razvoj bez stresa te potpunu uravnoteženost kiselina i sladora u punoj zrelosti. Kasnije je prosušivanjem taj balans samo dodatno naglašen i u vinu su se unatoč slatkoći sačuvala slast i svježina.
Pripremio: Tomislav Radić

935x150