Nedjelja, 09 Listopad 2022 10:35

Ivica Ikić o cijeni sjemena: cijene dižu neki drugi a ne mi proizvođači

U svakoj proizvodnji sjeme je najniža stavka. Mi smo hrvatska tvrtka živimo sa našim proizvođačima i vodimo računa o njima, rekao je Ivica Ikić predsjednik Uprave BC Instituta

Čitao sam i slušao te izjave o cijeni sjemenske pšenice pojedinih predsjednika poljoprivrednih udruga i asocijacija. To moram opovrgnuti. Treba reći pravu istinu i tko je taj koji prodaje sjemensku pšenicu po šest kuna. BC Institut sigurno ne a to netko drugi eventualno radi. Kod merkantilne pšenice imamo porast cijene u odnosu na prošlu godinu 100 posto a određivanje cijene merkantilne pšenice je upravo cijena i sjemenske. Naš cjenik je transparentan i naša cijena veleprodajna je pet kuna i smanjuje se za rabat tako da prodajemo za 4,20, pa i 4,30 kuna što ovisi o ugovorima i o kupcu. Odnosno partneru, o količinama i o uvjetima koje ima ugovoreno. Te udruge čak i propagiraju upotrebu sjemena s tavana s gospodarstva. Ali zakon jasno kaže tko smije na tržište staviti sjeme. A moramo ipak znati da certificirano sjeme nema alternativu. I tko je obavezan dorađivati.

U svakoj proizvodnji sjeme je najniža stavka. Mi smo hrvatska tvrtka živimo sa našim proizvođačima i vodimo računa o njima.

„Zahvaljujem se gospodinu Kneževiću i Agro-Tovarniku i trudu koju održava u postavljanju pokusa što nije nimalo jednostavan posao. Ove godine sve što radimo je u svrhu obilježavanja 125 godina postojanja. ali 75 godina kontinuiranog rada na oplemenjivanju. Bilo je i biće kriza, a i nadamo se da ćemo i ovu prebroditi i stvoriti dovoljno kvalitetnog sjemena za naša tržišta, rekao je dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta d.o.o. a koji su se zavalili i općini Lovas koja je ovu manifestaciju svrstala u manifestaciju Miholjski dani.

935x150