Ponedjeljak, 28 Travanj 2014 15:17

Don Mario i njegove masline u Dolu na otoku Hvaru

Otok Hvar je poznat i po don Mariju Zelanoviću, župniku najstarije župe na otoku, Dolu sa 450 stanovnika i crkvom Sv. Mihovila Arkanđela i susjednom župom Svirče s 500 stanovnika. 

Don Marijo je i pomoćni župnik u Svetoj Nedjelji (160 stanovnika). U svojoj sakristiji posjeduje desetak zlatnih i srebrnih medalja osvojenih na brojnim međunarodnim natjecanjima za proizvodnju djevičanskog maslinovog ulja ekstra kakvoće, te za kojega se slobodno može kazati da je jedan od najuspješnijih maslinara- crkvenih biznismena koji se bavi proizvodnjom ekološko čistim maslinovim uljem, bez uporabe pesticida i bilo kojih drugih dodatnih kemijskih preparata, već isključivo onakvim kakvog ga je priroda dala.
Uz brojne svećeničke obveze, brinući se medu ostalim o duhovnim, pastoralnim i obrazovnim potrebama u više mjesta na otoku Hvaru, postao je uzornim proizvođačem ekološke hrane- maslinovog ulja i vina. Poznat je u zemlji i inozemstvu i po bavljenju seoskim turizmom te brojnim drugim seoskim aktivnostima, među kojima i iznajmljivanjem soba sa prehranom svećenicima tijekom ljeta. Ulje i vino upotrebljava za crkvene svrhe, a ono što ostane prodaje za potrebe crkve i obnovu sakralnih objekata, ali i daruje dobrotvorima crkve.
Naoko veoma jednostavan svećenik, koji voli ljude i pomaže im u svim problemima, usto poštovan i omiljen na cijelome otoku i šire, bio je dovoljan povod da se upitamo tko je taj svećenik i kako uspijeva uz svoju dušobrižničku dužnost baviti se i dodatnim poljoprivrednim i turističkim poslovima.
Don Mario Zelanović (62) rođen je u Sumartinu na otoku Braču. Maturirao je u Zadru, Sjemenište Zmajević 1965. Teologiju u Splitu, 1971. Zaređen za svećenika 1975. u Starom Gradu, na otoku Hvaru gdje je obavljao službu po brojnim župama. Uz župničku obvezu, deset godina je u hotelu Kaktus u Starom Gradu duhovno skrbio o vukovarskim prognanicima.
"...Maslina je sveto drvo, koje čovjeku daje hranu, lijek i svijetlo, pa stoga treba biti prepoznatljiva na našem predobalju, a osobito na našim otocima. Naši su pradjedovi čuvali, sadili i njegovali maslinu, i ostavili kao zavjet u svom stoljetnom testamentu na pokoljenja i generacije da to isto nastave činiti i obrađivati", kazao je don Mario, te istaknuo kako je zahvaljujući Organizaciji UN-a za hranu i poljoprivredu - FAO, koja mu je 1980. pomogla u obnovi maslinovih stabala koja su prilikom njegovog dolaska u Dol bila zapuštena. Sada na crkvenom imanju u Dolu ima 350 maslinovih stabala koje daju ulje, te novih 50 mladih sadnica. U branju i obrađivanju maslina dragovoljno mi pomažu svi župljani Dola, Jelse i Staroga Grada. Svi su oni privrženi Crkvi, poštuju Crkvu - svećenika, te u svim prilikama, pomažu svojoj Crkvi kako u duhovnom tako i u materijalnim smislu, kazuje s ponosom don Mario, te ističe kako je prošle godine dobiveno 1400 litara maslinovog ulja koje je godinama poznato kao ekološki čisto i visoke kakvoće, te kao takvo dobro je poznato čak i u Australiji.
Izvor: Ivica Luetić, Fokus
Snimio: Damir RUKOVANJSKI

935x150