Četvrtak, 01 Svibanj 2014 12:27

Špinat

Vjeruje se da je špinat samonikao u jugozapadnoj Aziji. Prvi su ga uzgajali Perzijanci. U Kini se uzgajao od sedmog stoljeća, a u Europu, tj. Španjolsku su ga donijeli Mauri oko 1100. godine. U Njemačkoj je u 13. stoljeću bio poznat oblik s bodljikavim sjemenom. Stoljeće kasnije, špinat često uzgajao po europskim samostanskim vrtovima. Špinat glatkog sjemena prvi je put opisan 1522. godine. Ime dolazi od starofrancuske riječi espinache, koja je izvedena od arapskih i perzijskih naziva za ovu biljku.
Ideja da špinat sadrži nevjerojatnu količinu željeza dolazi od dr. E. Von Wolfa, iz 1870. godine, ali njegova je računica bila neprovjerena sve do 1973., kada je otkriveno da je stvarna količina željeza zapravo jedna desetina od onog što je on tvrdio, zbog krivo napisane decimale.
Špinat najbolje raste na temeperaturama od 16 - 18 °C. Dobro uspijeva na svijetlom mjestu, ali je bolji u sjeni na vlažnom tlu, ako je vrt vruć i sunčan. Da bi ubrzali klijanje, namačite sjeme preko noći. Špinat kao biljka hladne sezone, neće klijati kada je temperatura viša od 30 °C.
Ljetne usjeve sijte svaka dva do tri tjedna od ranog do kasnog proljeća.
Sije se u kasno ljeto i ranu jesen, za berbu od rane zime do ranog ljeta. Sijte na konačno mjesto, na udaljenost 2,5 cm i dubinu 1 - 2 cm, u redove udaljene 30 cm. Prorijedite na 15 - 25 cm kada su biljčice dovoljno velike za rukovanje. Može biti i usjev koji se stalno vraća.
U hladnijim predjelima bolje je sijati u plitice ili kalupe pa presaditi. Sijte na rijetko u široke rupe (širine lopate) ili u redove udaljene 10 cm. Ostavite neprorijeđeno osim ako rast nije spor - tada se može prorijediti na 5 cm. Biljke se mogu prorijediti na 10 - 12,5 cm za veće listove, iako su tada sklonije ranoj cvatnji.
Špinat treba bogato, plodno tlo koje zadržava vlagu, pa po potrebi ukopajte dobro razgrađene organske tvari prije sadnje. Na siromašnijim tlima listovi su mali i gorki, a biljke sklone ranoj cvatnji. Idealna je pH-vrijednost 6,5 - 7,5, u kisela tla dodajte vapno.
Nikada ne dopustite da se tlo isuši. Zalijevajte redovito i prije nastupa suhog vremena, uzgajajte sorte otporne na ranu cvatnju. Svaka dva tjedna zalijte tekućim gnojivom bogatim dušikom.

MEĐUNASLOV= Preporuke tijekom cijele godine

U proljeće se siju rani usjevi u slijedu. Ljeti se održavaj tlo vlažnim i plijevi. Siju se zimski usjevi od kasnog ljeta. U jesen se zaštićavaju kasni usjevi staklenim zvonima - pod staklom siju se usjevi koji se stalno vraćaju.
Zimi se zaštićavaju zimski usjevi staklenim zvonima ili lutrasilom ili siju u hladna klijališta.
Otporne sorte za zimske i rane proljetne usjeve bolje je zaštiti u hladnim klijalištima ili staklenim zvonima.
Špinat je idealan za lonce široke 20 - 45 cm, te duboke 30 cm. Tijekom suha vremena redovito zalijevajte, izbjegavajte izravno sunce.
Berite pet tjedana nakon sjetve, režući najprije vanjske listove. Berite usjeve koji se stalno vraćaju režući glavice 2,5 cm iznad tla, puštajući ih da izbace izbojke. Pažljivo berite listove - lako je oštetiti stabljike i korijenje. U suprotnom, izvucite cijele biljke i ponovno posijte. Listove koristite svježe ili ih zamrznite. Možete ih oprati i čuvati u hladioniku do 2 dana.

Više u ovoj kategoriji: « Poriluk Što je ISKRO? »

935x150