Subota, 14 Studeni 2015 21:24

Agritechnica 2015: Mazzotti samohodne prskalice zadivile publiku

Na štandu tvrtke Mazzotti dočekao nas je Carlo Mazzotti, vlasnik ove obiteljske tvrtke koja se specijalizirala za proizvodnju isključivo samohodnih prskalica. O Ibisu, MAF-u, All cropu i drugim modelima pričao nam je Gianluca Barbieri, direktor izvoza. Ističemo MAF samohodnu prskalicu tešku 10.800 kg s rasponima krila do 36 metara, ali i klirensom visine 170 cm, a prema zahtjevu kupaca mogu se napraviti i viši modeli. Kada govorimo o klirensu, tada mislimo na visinu trupa iznad tla kojom prolazi iznad usjeva. Visina prskanja je do četiri metra.

logo agropmdKod nas je ova tehnologija samohodnim prskalicama, još uvijek rijetkost. Najčešće se prodaje model Ibis kakav uz ostale modele prodaju i u AgroPMD-u. Ovaj stroj koji stoji i više od 122 tisuće eura, jedva je ušao u salon i gotovo je tri sata trajao taj proces. Kontinuirani tehnološki razvoj kompanije Mazzotti S.r.l. (Ravenna, Italija), s više od 60 godina iskustva u području poljoprivrede i industrije, doveo je do savršenstva u proizvodnji samohodnih prskalica. Uložen napor na području inovacija i postizanju kvalitete te mnoštvo različitih modela dovela je Mazzotti S.r.l. na mjesto lidera u Italiji na ovom području. Ali u Hrvatskoj za sada nema ni jedne ovakve prskalice osim one koja je još uvijek na prodaju u AgroPMD-u. Tehnički kvalitet je osobina svih Mazzotti proizvoda. Samohodne prskalice se proizvode za korištenje u hortikulturi povrćarstvu i ratarstvu. Visina donjeg podesta kreće se od 1,3 do 2,8m sa rasponom krila od 18 do 42m.

Na sajmu je prezentirana i All crop prskalica, pravi gigant među prskalicama u svijetu koju smo nedavno u radu vidjeli i u mađarskom Kecskemetu.

DSCN0731

Prije godinu dana smo bili prisutni prilikom izrade prvog All Cropa u njihovoj tvornici u Raveni. No, za manje od godinu dana već rade dva takva stroja u Italiji, a tri su prskalice u Njemačkoj. No, evo, i u Mađarskoj je prodana jedna takva i prije prve prave premijere koja će se održati za dva mjeseca u Hannoveru.

Sposobnost rada na velikim visinama

Klirens od čak 2,9 metara doista sve zadovoljava. A visina dizanja krila na 4,8 metara. No, i kabina se diže na nekih četiri metra. Razmak točkova se podešava od onoga koji je potreban za vožnju po prometnicama, pa do tri metra širine, što ga doista čini fantastičnim. Tu su i dalje dobro poznate karakteristike Mazzotti krila. Ona su sa zračnom potporom. I dalje je tu Perkins motor i sve što inače krasi prskalice ove tvrtke. Mađarski zastupnik Agro tipp kft bio je organizator skupa na poljima kod Nagikorosa u blizini Kecskemeta. A zadovoljstvo, što su upravo oni ti koji su uspjeli prodati ovu 250 tisuća eura vrijednu prskalicu, nisu krili. No, kada smo vidjeli što sve može u radu, vjerujemo da i uprava kombinata mora biti ponosna.

Tehnolozi našli rješenje

Tankovi su i s jedne i s druge strane i ravnomjerno se prazne, a kako smo primijetili, napune se za samo nekoliko minuta. Kabina, o kojoj smo već rekli da se nalazi na visinama koja se odabere, doslovce leti iznad kukuruza visokih dva metra. Prostrana je i s odličnom vidljivošću u radu, a i u prometu na cesti. Pogled na kotače je besprijekoran. Ima sve razine zaštite i sigurnosti. Svi kompjuteri i upravljači su na dohvat ruke. Grijanje, klimatizacija i sva oprema je ugrađena u najnoviji Mazzotti. Okupljeni stručnjaci su istaknuli i da su, od kada nema prskanja iz aviona, tehnolozi brzo našli rješenje. A to su upravo ove samohodne prskalice s visokim klirensom. Odnosno visinom kojom idu iznad usjeva

Video sadržaj

935x150