Četvrtak, 01 Lipanj 2017 00:58

Mali zeleni iz Labina sve prisutniji na europskim imanjima

Labin progres d.o.o. je članica Klastera poljomehanizacije i u sklopu te organizacije ili samostalno mnogo polaže na prezentacije i izlaganja na sajmovima. Ovog puta u Novom Sadu nam je mr.sc. Željko Erkapić, direktor klastera skrenuo pozornost na ovog hrvatskog proizvođača poljoprivredne mehanizacije.

Klaster poljomehanizacije okuplja najrelevantnije proizvođače poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj i otvorenog je tipa za daljnje pridruživanje, s ciljem implementacije inovativnih rješenja, ulaganja u istraživanje i razvoj u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije te jačanje konkurentnosti svih članica, kao i Klastera u cjelini.

"Traktori sa stilom" već nekoliko godina na istom prostoru sajma u Novom Sadu plijene svojim dizajnom, bojom, privlačnošću a kupci znaju i da je riječ o kvaliteti. Riječ je o jedinom hrvatskom proizvodu koji pokušava pronaći svoje mjesto u Srbiji, a posebice u njihovoj Vojvodini kao isključivo poljoprivrednom raju.

Labinprogres-TPS i njihovi traktori i motikultivatori doista su već na svim sajmovima nezaobilazni eksponati. Viđamo ih i na onim najvažnijim u Europi, a to su Bologna i Hannover. No, ukoliko želite na tržište Vojvodine, obavezno morate na Novosadski sajam.

DSCF0002 DSCF0004

Na štandu su nas dočekali Josip Kontuš (na slici gore desno), direktor tvrtke Entrada d.o.o. iz Šušnjevice i Tomica Črnac (na slici gore lijevo), direktor Labinprogresa TPS d.o.o. iz Labina. Kontuš nas je upoznao s tržištem u Hrvatskoj i Srbiji gdje su već dugo prisutni. Naime, tvrtka Entrada generalni je predstavnik programa Lombardini za Republiku Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju te Kosovo. Osnovana je 1992. godine, kada su i prvi puta uspostavljeni kontakti sa talijanskim proizvođačem motora tvrtkom Lombardini. Njihov je dakle zadatak prodati i traktore Tuber, kao i u Srbiji veoma zanimljiv program motokultivatora, kopačica i drugih strojeva.


Tuber 50

Na sajmu u Novom Sadu i proizvodi iz Hrvatske!

Spremaju se fondovi za kupnju mehanizacije

Poslovno-prodajni centar Novi Kneževac i ured u Beogradu su njihova sjedišta susjednoj državi. Upravo i u Novom Kneževcu na sjeveru Banata proizvodi Labinprogres rotacijske kopačice, kose, različite plugove, vučne i kardanske prikolice. Naime, tamo je pogon gdje je zaposleno približno 50 djelatnika. Kako je rekao Kontuš, tržište je teško. Nema novca kod poljoprivrednika, ali osjeća se da ide na bolje i da će i u Srbiji biti raznih fondova za kupnju mehanizacije.

Tržište motokultivatora stabilno

Črnac nam je pokazao proizvodni program. Kako nam je rekao, ipak se najviše u Hrvatskoj prodaje preko fonda ruralnog razvoja kada se govori o traktoru, a tržište motokultivatora i malih strojeva nekako je stalno stabilno i podjednako.

Motokultivatori, motokopačice, motokosačice te traktori i priključci za traktore proizvodi su koji nastaju u Istri. I Črnac je istakao kako je upravo kvaliteta i dizajn sada takav da s pravom idu i na europska tržišta. Razlog našeg dolaska je svakako bio ponos tvrtke traktor Tuber. I to je onaj kako ga zovu Traktor sa stilom.


Novosadski sajam

Tuber - traktor sa stilom

Ovaj dvoosovinski kompaktni traktor s pogonom na sva četiri kotača i hidrauličkim upravljačkim sustavom vrlo je okretan višenamjenski stroj, namijenjen za obavljanje osnovnih radova u poljoprivrednoj proizvodnji. Oranje, frezanje, tanjuranje, sjetva i prihrana usjeva, samo su neki od mnogobrojnih poljoprivrednih radova za koje je namijenjen, ističu u Labin progresu. Tuber 50 je za upotrebu u ratarstvu, no Tuber 40 vrlo je pogodan za rad u voćarstvu i vinogradarstvu zbog njegovog malog međuosovinskog razmaka.

Traktor Tuber 50 homologiran je prema CE normama. Dostupan je s četverocilindričnim vodeno hlađenim dizel motorom Lombardini CHD 2204, snage 52 KS, koji je na terenu pokazao izuzetnu pouzdanost u radu i dugotrajnost. Vrhunski dizajn traktora Tuber 50 donio mu je, zbog jedinstvenog spoja funkcionalnosti, ergonomije i estetike, brojna priznanja dizajnerske struke te osigurao tržišni uspjeh.

Motokultivator Special green

Motokultivator nove linije proizvoda, dizajniran i izrađen tako da udovoljava potrebama sve zahtjevnijih korisnika. Njegove osnovne karakteristike su jednostavnost uporabe i potpuna sigurnost prilikom rada. Robusna konstrukcija mjenjača omogućava uporabu dizel motora u rasponu snage od 8 – 10 kW koji se pokreće ručno (pomoću užeta ili startera) ili pomoću elektropokretača.
Ukoliko je ovaj model opremljen elektroopremom (elektropokretačem za paljenje i/ili osvjetljenje), postoji mogućnost ugradnje svjetala koja ujedno pružaju dodatnu sigurnost prilikom vožnje noću. Mjenjač raspolaže sa šest brzina, od kojih su četiri namijenjene za vožnju naprijed i dvije za vožnju natrag. Zahvaljujući kotačima, kojima je moguće podešavati radnu širinu i okretljivim ručkama za 180º, ovom je modelu u svakom trenu moguće promijeniti namjenu.
Od sigurnosnih mjera ovaj model ima ugrađen motor-stop koji trenutno isključuje motor ukoliko ručke za upravljanje slučajno izmaknu iz ruku korisnika. Uz motor-stop dodatne mjere sigurnosti su mogućnost isključivanja kvačila prilikom pokretanja motora te poluga koja onemogućava isključivanje donjeg izlaznog vratila kopačice ukoliko je hod unazad uključen.
Svestranost ovog stroja ogleda se kroz prihvat velikog broja priključaka koji ga čine nezamjenjivim pri svakodnevnom radu u poljoprivredi.

Od ostalih malih proizvoda istakli bi jedan:

Motokosačica Corona je dostupna u varijantama s dizel motorom Lombardini-15LD350 snage 5,00 kW ili benzinskim Kohler CH395 motorom snage 7.00 kW, dizel Kipor 178 F 4.5 kW snage.
Mjenjač raspolaže sa 4 brzine, od kojih su tri namijenjene za vožnju naprijed i jedna za vožnju natrag. Corona je opremljena s diferencijalom koji je moguće blokirati preko poluge na ručkama za upravljanje. Rezni zahvat motokosačice moguće je prilagoditi na širinu od 110 cm ili 127 cm, zavisno od radnih uvjeta. Njezina osnovna namjena je košenje trave, krmnog bilja, ljekovitog bilja i žitarica. Naročito je pogodna za rad na brdsko-planinskim terenima gdje nije moguć rad krupne mehanizacije.

 

Video sadržaj

935x150