Subota, 11 Srpanj 2015 22:11

Kada vidite gdje se uzgajaju opuzenske lubenice poželjeti će te da uvijek jedete samo njih

Donosimo vam priču o lubenicama iz delte Neretve. Agrofructus grupa za goste i novinare upriličila je svojevrsnu javnu berbu lubenica iz same delte rijeke. Lubenice se beru, tovare u čamce i iznose gotovo ravno na tržište. Fotografije koje objavljujemo govore sve o lubenicama iz Opuzena.

Odmah iza mandarina, lubenice su na drugoj mjestu po zastupljenosti poljoprivrednih sorti neretvanske doline. Na 250 ha urod lubenica je između 11 tis tona i 14 tis tona godišnje, što prvenstveno ovisi o godini, a ova je kako kažu tamošnji uzgajivači biti dobra.

Lubenice se sade početkom travnja, a berba počinje već krajem lipnja, a i ova relativno brza proizvodnja blagodat je blage mediteranske klime u neretvanskoj dolini, tako da su to ujedno i prve lubenice koje dolaze na tržnice i supermarkete diljem zemlje. Na jednom ha sadi se oko 2500 biljaka koje u ranijim sortama daju urod od oko 40 – 60 t po ha, a kasnije sorte 60 – 90 t po ha.

lubenice5

U Hrvatskoj se pod lubenicama nalazi oko 450 ha na kojima se ukupno proizvede oko 20 tis tona, podaci govore u prilog stalnog povećanja ovog trenda zbog povećanja kvaliteta, ali i prepoznavanja potrošača o kvaliteti ove vrlo zdrave i ljeti posebno značajne biljke. Neki od najvećih proizvođača lubenica u svijetu, poput Turske ili Grčke nalaze se u našoj neposrednoj blizini te je problem uvoza i dalje jedan od gorućih problema ovdašnjih proizvođača jer je teško konkurirati niskim uvoznim cijenama. No, u prilog domaćoj proizvodnji svakako ide kvaliteta proizvoda koja je iz godine u godinu na sve većem nivou. Ova godina je bila posebno pogodna za lubenicu s puno sunčanih dana tako da se svi u proizvodnom lancu nadaju rekordnim urodima.

Potrošnju lubenica potiču i nutricionisti naglašavajući njene prednosti i dobrobiti za naše zdravlje. Lubenica se isključivo konzumira sirova, pa se tako čuvaju svi njeni nutritivni elementi poput aminokiseline - citrulin koja se u organizmu pretvara u arginin koji utječe na sniženje tlaka i opuštanje krvnih žila. Energetska vrijednost joj je mala pa je idealna za regulaciju tjelesne težine. Osim toga sadrži i antioksidanse od kojih su najpoznatiji vitamin C, likopen i betakaroteni koji sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala na organizam.

lubenice2

AgroFructus Grupa je grupa tvrtki specijaliziranih za proizvodnju, otkup, skladištenje i prodaju svježeg i prerađenog voća i povrća, a grupu danas čini 7 tvrtki iz Hrvatske i inozemstva. Jedna je od vodećih regionalnih kompanija u poslovanju s voćem i povrćem, kako svježim tako i prerađenim, tj. jedna je od najvećih domaćih kompanija specijaliziranih za proizvodnju, otkup, skladištenje i prodaju svježeg i prerađenog voća i povrća. AgroFructus Grupa ostvaruje godišnji promet od 600 milijuna kuna i zapošljava oko 500 stalnih radnika, uspješno surađuje s 3000 kooperanata te otkupljuje oko 100.000 tona voća i povrća. Surađuje sa svim većim trgovačkim lancima u Hrvatskoj i regiji te oko 20 posto ukupne prodaje izvozi u sljedeće zemlje: Australija, Kanada, SAD, Rusija, Švicarska, Švedska, Njemačka, Češka, Slovenije, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Libija i Izrael, ističu u toj tvrtki.

935x150