Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 15:43

Dugalić i Szegedine o suvremenom uzgoju jabuka

„Inovacije u voćarstvu“ tema je predavanja koje Hrvatsko agronomsko društvo i društvo rasadničara u suradnji s mađarskom tvrtkom
Holland Alma Kft. i Poljoprivrednim institutom Osijek organizira 4. prosinca 2014. godine (četvrtak) u prostorijama Hrvatskog agronomskog društva (HAD), Berislavićeva 6, Zagreb, dvorana 14                                                                 

PROGRAM:

09:30h    –    10:00h          Okupljanje uzvanika
10:00h    –    11:00h    „Predstavljanje proizvodnog programa i rada tvrtke Holland Alma Kft.“ – Mariann Szegediné (Holland Alma Kft.)
11:00h    –    11:25h    „Očuvanje biljnih genetskih izvora“ - Krunoslav  Dugalić, dipl.ing. (Poljoprivredni institut Osijek, Odjel za voćarstvo)
11:25h    –    12:00h            Degustacija plodova jabuka iz proizvodnog programa Naturalma® (Sirius®, Luna®, Orion®, Rozela® i Red Topaz®)

Holland Alma Kft. (Nizozemska Jabuka d.o.o.) je voćni rasadnik, koji  je u mađarskom većinskom vlasništvu. U našem proizvodnom asortimanu se nalazi proizvodnja više vrsta  voćnih sadnica, s naglaskom na jabuke jabuke, ali pored jabuke imamo i rasadnik višnje, trešanja, šljive, kruške, marelice i breskve. Pored tradicionalnih sorti nudimo i sorte premium klase, tehnologija uzgoja odgovara zapadnoeuropskim standardima. Glavni rasadnik nam je u Čobadu  (Csobád) u Mađarskoj,  koji se nalazi u županiji  Boršod- Abauj-Zemplen (Borsod-Abaúj-Zemplén),  odnosno rasadnik u Piriču (Pirics) koji se nalazi u županiji Sabolč-Satmar-Berg (Szabolcs-Szatmár-Bereg), gdje u oba rasadnika proizvodimo oko milijun sadnica godišnje. Osim navedenih lokacija imamo rasadnik i u Ukrajini (Holland Plaint Ukrajina). U našem radu naglašavamo dobre partnerske odnose s istraživačkim institucijama, drugim rasadnicima i proizvođačima voća. Pomoću sljedećeg kratkog filma možete doživjeti kratku šetnju u rasadniku Čobad (za projekciju filma pritisnite tipku Ctrl na tipkovnici i istovremeno kliknite s mišem  na link kratkog filma):  
 https://www.youtube.com/watch?v=bTtxjfwUnmw    


Program Naturalma®
Ostvarivanje novog projekta započeli smo prije 5 godina koji je patentiran pod nazivom robne marke Naturalma® (u prijevodu Prirodna jabuka®) i koju promoviramo pod istim imenom marke. Robna marka pruža prednost kako za potrošače, proizvođače, tako i za trgovce, ali i za investitore.
Suština programa je u tome, da se na tržište uvedu nove sorte jabuka, koje su otporne na bolesti (rezistentnost na krastavost) te time bitno smanjiti i broj tretmana u zaštiti biljaka.
Zahvaljujući tome,  krajnji kupci/potrošači će konzumirati bitno zdravije voće, a proizvođači voća će imati znatno niže troškove proizvodnje, te ujedno i moći koristiti ekološki prihvatljivije metode u proizvodnji. Program Naturalma® bitan je za tržište jer će se osigurati novi segment odnosno pristup jer će se nuditi proizvod (voće) proizvedeno prema standardima sličnijim ekološkoj proizvodnji, ali po znatno povoljnijim cijenama te izgledom jednakim bilo kojoj konvencionalnoj sorti i okusom jednakim tradicionalnim sortama. Kao takvi plodovi se stavljaju na raspolaganje širokom krugu potrošača po povoljnim cijenama.
 


Izaberite neku od sorti rezistentnih ukusnih jabuka iz našeg programa Naturalma®  te postanite konkurentni na
hrvatskom i europskom tržištu

A sad da vidimo i sorte!
Izabrane su sorte koji su u Europi najnovije i najotpornije na bolesti. Uvjet izbora je bio to, da izabrana sorta ima dobar okus, da imaju dobru skladištnu sposobnost, da imaju dobar urod, da budu otporne na bolesti te da se mogu primjeniti i kod bio/ekološkog uzgoja.
Ove uvjete zadovoljile su tri sorte žute jabuke (donja slika) - Sirius®, Luna® i Orion® - i dvije cvene sorte - Rozela®, Red Topaz®. Nakon kupnje isključivih licencnih prava za ove sorte, počeli smo proizvodnju voćnih sadnica u našem rasadniku, i prvi put u Mađarskoj, Rumuniji i Ukrajini.  
Holland Alma Kft. pomaže kupcima ne samo s isporukom sadnica, već i s daljnjim stručnim savjetima.


Naša tvrtka je kupila isključiva licencna prava za umnažanje i trgovinu ovih sorta među ostalim zemljama i za Republiku Hrvatsku. Prema tome umnažanje i prodaja zaštićenih sorti koje su pod zaštitnim znakom robne marke Naturalma® može vršiti isključiva tvrtka Holland Alma Kft. i to se odnosi na tri sorte žute jabuke i na sortu Rozela®.
Za sortu Red Topaz® na hrvatskom tržištu, s kupovinom pod-licencnih prava Poljoprivredni institut Osijek je stekao pravo, da pored tvrtke Holland Alma Kft. vrši umnažanje i prodaju sadnica.

Ove sorte jabuke okusilo je više od dvije tisuće ljudi, koji su ocjenili da je okus ovih sorti puno  bolji od sorti Idared i Golden Delicious, koje su bile korištene kao kontrolni uzorci.

Zbog svega navedenog odlučili smo se jesenskom periodu (tjekom prosinca) zajedno s hrvatskim partnerom Poljoprivrednim institutom Osijek održati zajedičko predavanje i predstavljanje (pod temom: Inovacije u voćarstvu), odnosno prigodnu degustaciju ovih sorata.
Tijekom održavanja predavanja željeli bismo pružati priliku, da se osobno upoznamo sa svim zainteresiranima, kako bi Vam pružili priliku da okusite svaku sortu jabuka, odnosno, da predstavimo program robne marke Naturalma® s povezanim poslovnim mogućnostima, ističu organizatori

Kontakti:
Nizozemska Jabuka d.o.o. (Holland Alma Kft.)
Marian Segedine (Mariann Szegediné): (Engleski/Mađarski jezik)
+36 30 915 60 30; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ;  : szegedinemaja
web stranice:  www.hollandalma.hu , http://english.hollandalma.hu, http://deutsch.hollandalma.hu

Poljoprivredni Institut Osijek
Kristina Zdunic
 +385 99 736 8592; : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ;  : kristina.zdunić

Video sadržaj

935x150