Srijeda, 01 Listopad 2014 06:32

Hoće li Jakovinina ekipa propustiti i ovu šansu?

U Službenom listu EU objavljen je tekst Delegirane uredbe Komisije 1031/2014/EZ оd 29. rujna 2014. o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća. Uredba se primjenjuje od danas. Tekst Uredbe s prilozima možete pronaći u prilogu ovom e-mailu te na službenim stranicama Europske komisije.

Navedenim se mjerama proširuju mjere obeštećenja za poljoprivredne proizvođače stradale zbog ruskog embarga donesene u kolovozu ove godine za dodatnih 165 milijuna Eura i na druge vrste voća i povrća, uključujući i mandarine.

Podsjećamo da je Europska unija Delegiranom uredbom Komisije (EU) br. 913/2014 uvela interventne mjere 18. kolovoza za određene vrste voća i povrća, te dodatne mjere donošenjem Delegirane uredbe Komisije (EU) br. 932/2014 оd 29. kolovoza 2014. Ministarstvo poljoprivrede nažalost nije podnijelo zahtjev za financijsku pomoć EU po toj Uredbi te smo izgubili mogućnost korištenja financijskih sredstava za naše proizvođače kvarljivog voća i povrća.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir još je 22. kolovoza zatražila proširenje navedenih mjera na mandarine i mliječne proizvode. Uredbom EK koja je danas objavljena i proizvođači mandarina iz Hrvatske mogu dobiti obeštećenje ukoliko Ministarstvo poljoprivrede pošalje zahtjev na vrijeme.

Nova Delegirana uredba Komisije 1031/2014/EZ predviđa mogućnost dobivanja naknada temeljem izvanrednih mjera u obliku potpora za postupke povlačenja sa tržišta, zelene berbe i neubiranja za Hrvatsku i to za: jabuke u količini od 1050 tona i mandarine u količini od 7900 tona te dodatnih do najviše 3000 t za jedan ili više proizvoda obuhvaćenih Uredbom.

"Pozivam ministra Jakovinu da ovoga puta reagira na vrijeme te iskoristi priliku kako bi pomogao hrvatskim poljoprivrednicima koji su u izuzetno teškoj situaciji," rekla je Marijana Petir.

935x150