Nedjelja, 26 Rujan 2021 16:00

Svi u vinograd

U vinogradu Josipa Braje na početku berbe u plešivičkom i jaskanskom kraju lijepe djevojke,čuvarice tradicije u narodnim nošnjama, Gordana Matašin u ime Zagrebačke županije, Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarsko te ostali gosti, ubrali su prve grozdove portugisca.

 

"Iako je ovo bila jedna od težih vinogradarskih godina zbog čega imamo manje prinose, ne sumnjamo u još bolju kvalitetu vina" rekao je Tomo Haramija, predsjednik Udruge Portugizac Plešivica.
Portugizac je  vino  crvene boje s ljubičastim odsjajem, dok se u okusu mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. To  vino brzo zrije, pa se tako već u listopadu može u njemu uživati.
Portugizac kao vrsta vina, zaštitni je znak Plešivice i robna marka Zagrebačke županije. Članovi Udruge i ove će godine odvojiti dio grožđa te u podrumu PZ Plešivica proizvesti robnu marku vina „Portugizac Plešivica Selection“. „Lani je ona bila dobro prihvaćena te vjerujemo da će tako biti i ove godine. U kvalitetu vina moći ćete se uvjeriti već sredinom listopada na otvaranju prve butelje na Festivalu portugisca u Zagrebu, a potom i u sklopu Dana hrane i tradicijskih proizvoda“, rekao je Željko Gregorić, vinar i tajnik udruge Portugizac Plešivica.
Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je da je proizvodnja vina sve značajnija i kvalitetnija gostujući na 3. županijskoj berbi koja se održala u vinogradima Vinarije Šafran gdje je ubrao prvi grozd.
Domaćin ovogodišnje Županijske berbe bio je Stjepan Šafran, vlasnik Vinarije Šafran koja godišnje proizvede od 70 do 100 tisuća litara vina.
„Na području Varaždinske županije postoji oko 1700 vinograda upisanih u Vinski registar Republike Hrvatske, a godišnje se proizvede oko osam tisuća hektolitara vina”,rekao je župan Anđelko Stričak
Prisustvovali su i saborski zastupnici Siniša Jenkač i Nadica Dreven Budinski, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini te brojni drugi gosti.
Saborski zastupnik Jenkač naglasio je kako su vinarstvo i voćarstvo budućnost čitavog varaždinskog kraja. Kao član Odbora za poljoprivredu, istaknuo je da se i dalje namjerava zalagati za vinogradare, a prije svega za komasaciju poljoprivrednih parcela.
Wine & Bike Tour Erdut, manifestacija je koja od 2014. godine privlači sve veći broj posjetitelja u Erdutsko vinogorje.  Dionizijska je to svetkovina vina, umjetnosti, ljepote druženja, multikulturalnost u zadnje dane ljeta na obalama Dunava, a ove je godine održana  10. i 11. rujna. S održavanjem Wine&Bike Toura u Erdutu bralo se zeleni silvanac u vinogradima svjetski poznate vinogradarke i vinarice Jasne Antunović koja očekuje solidan urod visoke kvalitete  grožđa.
U vinogradima poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe počela je  berba grožđa na  1.300 hektara vinograda. U Vinima Belje i Vupiku u Hrvatskom Podunavlju primarno se bere graševina, a u Vinima Laguna u Istri malvazija. Prema procjenama vinogradara ovogodišnja berba će biti jako dobra jer su vremenski uvjeti na obje lokacije bili pogodni za lozu, a do sredine listopada planira se ubrati više od 13 milijuna kilograma grožđa.
Kako ističe Andrej Dean, izvršni direktor Fortenova grupe za poljoprivredu i predsjednik Uprave Belja plus; „Naše tri kompanije Belje, Vupik i Agrolaguna zajedno proizvedu oko 10 milijuna litara vina godišnje, što je 15% godišnje proizvodnje vina u Hrvatskoj. Ove godine dobili smo i brojne nagrade za vino. Na  domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima za sva tri brenda Vina Belje, Vina Laguna i Goldschmidt osvojili smo 54 medalje, od kojih je 21 zlatna i dvije šampionske titule.“

  Marijan Knežević, voditelja razvoja vinarstva u Vinima Belje rekao je  „Zdravstveno stanje grožđa  je odlično i mi očekujemo jednu jako dobru berbu. Obrađujemo 564 hektara vinograda i do sada smo obrali pinot crni, chardonnay i još nekoliko sorti koje su nam bitne za proizvodnju pjenušaca, koji su novost u našem vinskom asortimanu. Graševina nam je najvažnija sorta, koju proizvodimo u nekoliko linija, pa će njena berba i najduže trajati jer radimo selektivnu berbu za pojedine kategorije kvalitete. Prema našim procjenama redovna berba će trajati tridesetak dana nakon čega će u vinogradu ostati graševina namijenjena za premium i Goldberg liniju.“

Slično je i u vinogradima vukovarskog Vupika koji obrađuje 120 hektara vinograda na poziciji Goldschmidt iznad Dunava u neposrednoj blizini Muzeja vučedolske kulture. Enolog Vupika, Marijan Papak naglašava „Graševina je i nama najznačajnija sorta pa ćemo za potrebe naše proizvodnje vina otkupljivati i grožđe kooperanata s ovog područja."

Za malvaziju, vinsku perjanicu Istre, sredina rujna je uvijek najoptimalnije vrijeme za početak berbe što potvrđuje i Bruno Legović, direktor poljoprivrede porečke Agrolagune. „U našim vinogradima malvazije je gotovo 50%, vrijeme nas služi, grožđe je spremno tako da smo krenuli s berbom malvazije na svim našim lokacijama. Na 600 hektara vinograda kombiniramo strojnu i ručnu berbu. Trenutno imamo u pogonu tri kombajna, a na pozicijama premium malvazije u berbi imamo 60 berača. Očekujemo izvrsnu berbu koja bi trebala završiti u prvom tjednu listopada.“

Nakon graševine, odnosno malvazije, vinogradari će preći na crni sortiment u kojem su najviše zastupljene  sorte merlot i cabernet sauvignon te frankovka u Podunavlju i teran u Istri.  

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić, Marko Rakić

935x150