Utorak, 26 Siječanj 2021 10:40

Krauthaker: očekujemo da se do Uskrsa otvore restorani

Očekujemo da će se do uskrsa restorani otvoriti. I da konačno krene normalno prodaja vina. Koja bi na neki način trebala oporavit ovu našu branšu.

Stanje u našim vinogradima je stabilno. Svi radimo i nismo otpuštali radnike. Naime mi smo vezana proizvodnja i ne možemo nazad. Makar nam je svima teško nadamo se da ćemo preživjeti. Pošto je poremećena prodaja kod mnogih vinara je već došlo do ozbiljnih problema. Blagdan sv. Vinka je pred nama i nećemo ga moći proslaviti kao prijašnjih godina onako po manjim grupicama pa ćemo ugostiti vlasnike restorana i hotela dovesti ih u naše vinograde pošto sada imaju vremena i odraditi prve degustacije vina. Tako da i oni imaju uvid kakva je bila godina. Koliko ja imam uvida, u cijeloj Slavoniji godina je bila dobra. Do pojave korone mi smo ostvarivali 22 posto izvoza sad se to normalno bitno smanjilo. Izvozimo u dosta zemalja najviše Njemačka, Austrija, Češka, Bosna i Hercegovina i SAD. Postoje naznake da bi se mogla ostvariti turistička sezona jer je to nama značajno tržište. Hrvatsko udruženje vinara i udruženje vinara Graševina croatica morati će daleko više raditi na promociji Hrvatskih vina, rekao je poznati hrvatski vinar i vinogradar Vlado Krauthaker.

Bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju kutjevačkog kraja prihvaća Vlado Krauthaker, ing. agronomije, enolog i od 1992. godine vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker. Pri osnutku vinarija je u posjedu imala 1 hektar nasada vinove loze, a 2020. godine površine pod našim nasadima iznose 45 hektara. Još 65 hektara imamo ugovoreno kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima. Decanter World Wine Awards, Chardonnay du Monde, Challenge International du Vin, MUNDUSvini Great International Wine Award, Međunarodni festival graševine… samo su jedna od natjecanja gdje učestalo dobivaju visoka priznanja roulette.

935x150