Ponedjeljak, 04 Siječanj 2021 09:07

Cromaris ostvario prodaju od 10 tisuća tona ribe

Cromaris potvrđuje svoju poziciju šeste tvrtke u svijetu u proizvodnji kvalitetne bijele ribe .  Potkraj prosinca na tržište je  isporučeno 10 tisuća tona kvalitetne bijele ribe. Rast je to od šest posto u odnosu na prethodnu godinu. Prodaja veća od 10 tisuća tona ribe, značajan je rezultat i s obzirom na izrazito nepovoljno okruženje u kojem će svi konkurenti na Mediteranu ostvariti pad prodaje u odnosu na 2019. godinu, ponajviše zbog pada potrošnje vezane uz djelomičnu ili potpunu zatvorenost HoReCa kanala na gotovo svim tržištima, a koja čine i do 50 posto tržišta ribe.

Prije desetak godina, Adris grupa preuzela je četiri male tvrtke za proizvodnju brancina i orade, koje su objedinjene u Cromaris. Njihova je ukupna godišnja proizvodnja iznosila oko tisuću tona. Cromaris je u međuvremenu postao kompanija s najbržim rastom tržišnog udjela u Europi. U 2020. ostvaren je daljnji rast prodaje na izvoznim tržištima te izvoz trenutno iznosi 85 posto. Najvažnije  je talijansko tržište. Cromaris u Italiji, koja je i najveće svjetsko tržište brancina i orade, u drugoj polovici ove godine drži devet posto vrijednosnog udjela, što je rast od 30 posto u odnosu na lani. Prodaja je pritom rasla za 19 posto dok je samo tržište palo devet posto. Rast tržišnih udjela u 2020. ostvaren je i na nizu drugih europskih tržišta, poput Austrije, Njemačke i Švicarske.

„ U 2021. godini nastavit ćemo s investicijama, posebno u preradu ribljih proizvoda koja čini jednu od osnovnih prednosti Cromarisa. Predviđeno je jačanje svih kapaciteta prerade uključivo skladišnih kapaciteta za otpremu svježe ribe.“, najavio je Goran Markulin, direktor Cromarisa.

Sljedeću će godinu obilježiti i lansiranje dviju novih vrste riba u ponudi Cromarisa – zubaca i gofa.

935x150