Petak, 16 Prosinac 2016 20:49

Konačno u Slavoniji i prerada šarana, somova, smuđeva...

Danas je u srcu ravne Slavonije otvorena tvornica za preradu ribe PP Orahovica, Čačinci. Tvornica je izgrađena privatnom inicijativom, a sufinancirana iz IPARD programa.

- Veselit će me ako u svom mandatu otvorim još koju tvornicu ribe u Slavoniji. Hrvatska u svom vlasništvu ima 23 ribnjaka površine gotovo 13.000 hektara, i da ih imamo još toliko, siguran sam da bismo svu ribu mogli izvest, objavio je na svojoj FB stranici Tomislav Tolušić, Ministar poljoprivrede

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je tvornicu za preradu ribe PP Orahovica u Čačincima u Virovitičko-podravskoj županiji. Riječ je o najvećem proizvođaču slatkovodne ribe u Hrvatskoj, a investicija izgradnje i opremanja tvornice za preradu ribe iznosila je 25 milijuna kuna, od toga su 9 milijuna kuna sufinancirana iz IPARD programa. Iz ove tvornice će izlaziti proizvodi iz tri osnovna programa prerađene ribe: svježi, smrznuti i dimljeni program.

„Da mi je netko prije godinu dana rekao da ću otvarati tvornicu ribe u srcu ravne Slavonije sigurno bi se slatko nasmijao, ali evo me danas ovdje u Čačincima ispred tvornice za preradu ribe koja je izgrađena privatnom inicijativom, a sufinancirana iz IPARD programa. Veselit će me ako u svom mandatu otvorim još koju tvornicu ribe u Slavoniji, jer kao što vidite ne raste ovdje samo duhan, pšenica i paprika, ovdje se uzgaja i prerađuje riba. Hrvatska u svom vlasništvu ima 23 ribnjaka površine gotovo 13.000 hektara, da ih imamo još toliko siguran sam da bismo svu ribu mogli izvesti“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić prilikom otvaranja tvornice.

Prema upisniku Ministarstva poljoprivrede uzgoj slatkovodne ribe u RH obavlja ukupno 42 proizvođača, na ukupno 50 uzgajališta u 18 županija (17 županija i Grad Zagreb). Najznačajnije vrste u slatkovodnom uzgoju su šaran (Cyprinus carpio) i kalifornijska pastrva (Oncorhynchus mykiss). Posljednjih je godina u hrvatskoj akvakulturi evidentan porast proizvodnje zahvaljujući prvenstveno stalnom rastu u proizvodnji ne samo bijele ribe nego i šarana.

CIJELI TEKST

935x150