Ponedjeljak, 28 Srpanj 2014 14:44

Bayer i ogulinski kupus

Ogulinski kupus ima oznaku izvornosti i zanimljiv je i proizvođačima u tom kraju, a i zainteresiranim tvrtkama koje prate njegovu proizvodnju. Bayer je organizirao svojevrsne dane polja kupusa.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i poklonili papi Piju IV. I svoje je odlično i plodno tlo našlo u lici. U Hrvatsku su ga donijeli graničarski vojnici u 18. stoljeću. Korijen je prilično plitak, od 40-50 cm, samo u rahlim tlima do 1 m dubine. Razvija se na podzemnom dijelu stabljike i bočno se grana do 45 cm, a u slučaju sijanja krumpira razvije se glavni korijen s mnogobrojnim bočnim korijenjem. Dozrijevanjem krumpira korijen polako odumire.

Održani su i Bayer dani kupusa i krumpira. U Plaškom, u blizini Ogulina, okupili smo proizvođače na poljima gospodina Marinka Vrankića gdje je provedena zaštita kupusa i krumpira, pišu u svom izvještaju djelatnici Bayera.

- Na ovim pokusnim parcelama naš cilj je bio izraditi program zaštite kupusa i krumpira isključivo sukladno tehnološkim uputama za integriranu zaštitu gdje su bila uključena i Bayerova sredstva prikladna za ovakvu proizvodnju. Unatoč kišovitom vremenu proizvođači su se okupili kako bi provjerili učinkovitost ovakvog programa zaštite s naglaskom na djelovanje sredstva Nativo u kupusu, te preparata Infinito u krumpiru. Predavanje su održali sam gospodin Vrankić te naši stručnjaci iz Bayera. Dean Crnošija dipl. ing, agr., predstavnik tvrtke Bayer za spomenutu regiju, te naša Fani Bogat dipl. ing. agr., koja je bila zadužena za provedbu pokusa upoznali su proizvođače sa sortama koje su tretirane, te načinom prskanja samih kultura. Nakon što su proizvođači uz zakusku razmijenili dojmove zaputili smo se prema Sv. Roku gdje su održani Dani Ličkog Krumpira. Iako događaj nije bio pod sponzorstvom tvrtke Bayer, ipak su naši proizvodi i ovdje pronašli svoje mjesto, te je 22 sorte krumpira posađeno na površini od 0,5 ha tretirano preparatima Infinito i Melody Duo, protiv plamenjače i alternarije, te sistemičnim insekticidom Biscaya protiv zlatice. Okupljeni proizvođači poslušali su izlagače koji su prezentirali svoje sorte krumpira, prije nego smo se zaputili na večeru čime je dostojno završen još jedan dan polja u ovoj sezoni, pišu u izvještaju.

OVDJE POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE S DANA KUPUSA I DANA KRUMPIRA

autor: Marija FILIPOVIĆ-JAKIĆ

AGCO Logo 600x289

935x150