Utorak, 11 Lipanj 2024 16:55

Ekološko vinarstvo - vinarstvo budućnosti

„Bitno je da se pokaže da ekološko vinarstvo čini razliku, da ono može proizvoditi visokokvalitetna vina te da ima obećavajuću i svijetlu budućnost“, istaknuo je Josef Markus Wuketich, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj.

U Bedenici, mjestu blizu Svetog Ivana Zeline,  otvoren je Eco-Wine Fest. Festival je okupio neke od najeminentnijih hrvatskih ekoloških vinara te vinarije iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.
„Bitno je da se pokaže da ekološko vinarstvo čini razliku, da ono može proizvoditi visokokvalitetna vina te da ima obećavajuću i svijetlu budućnost“, istaknuo je Josef Markus Wuketich, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj.
Dodao je da Austrija ima 1238 ekoloških vinarija i da se  22 posto vinogradarskih površina koristi za ekološki uzgoj vinove loze. To Austriju svrstava među vodeće zemlje u ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu.

eko vino1
„Vinska se omotnica koristi i više nego što je njome predviđeno, pa ćemo ubrzo otvoriti i novi natječaj za ulaganje u vinarsku proizvodnju i opremanje vinarija.“, kazao je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva,  otvarajući  Eco-Wine Fest.
„Osnovna ideja festivala bila je pokazati publici da ekološka vina nisu ništa lošija od onih konvencionalnih. Štoviše, ekološka su i bolja“, rekao je idejni začetnik Eco-Wine Festa vinar Dražen Bedeković.
Njegovu je inicijativu na festivalu pozdravio i Ivan Enjingi, jedan od najcjenjenijih hrvatskih vinara. On se ekološkim vinogradarstvom bavi već 52 godine, a ekološko vinarstvo smatra vinarstvom budućnosti.
Na otvorenju Eco-Wine Festa sudjelovali su, među ostalima, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, načelnik općine Bedenica Slavko Cvrlja i zamjenik predsjednika udruge Bregovita Hrvatska i vinar Bolfan Vinskog vrha Tomislav Bolfan.
Festivalski šator smješten je ispred Kulturnog centra Bedenica. Festival traje dva dana – u petak i subotu od 14 do 24 sata. U ponudi su, pored ekoloških vina, ekološki sokovi, voda i prigodna jela.
Među izlagačima na Eco-Wine Festu su vinarije Bolfan Vinski vrh, Braunstein, Chresno, Čegec, Enjingi, Glavica, Ivanić, Kopjar, Lovrec, Ortenberg, Plavinci, Rizman, Terra Madre i Bedekovich. Svoju ponudu ekoloških vina predstavljaju i tvrtke Lu-Ma Ekskluziv te SomMar Adria.
Eco-Wine Fest organiziraju udruga vinara i vinogradara Sesvečina 2024., udruga Bregovita Hrvatska i Općina Bedenica.Rezultati ocjenjivanja vina: https://www.ewf.hr/

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Vedran Metelko

eko vino2

935x150