Ponedjeljak, 17 Lipanj 2024 09:23

Zlatni niz Vina Belje

Marko Rakić Marko Rakić

Petnaest zlatnih medalja za odabrana Vina Belje na nedavno održanim domaćim ocjenjivanjima vina

Ocjenjivanja vina u Hrvatskoj iz godine u godinu postaju sve značajnija, a nagrade s domaćih ocjenjivanja sve više dobivaju na važnosti među potrošačima. Svibanj i lipanj su tradicionalno mjeseci s najviše vinskih festivala i ocjenjivanja kvalitete vina pa osvojene nagrade predstavljaju pravi vjetar u leđa za vina prethodne berbe koja upravo u ovom periodu izlaze na tržište.

Vina Belje premium graševinaU zadnjih mjesec dana Vina Belje su osvojila 15 zlatnih medalja za kvalitetu i to s Festivala graševine u Kutjevu, s ocjenjivanja Vinodar u Daruvaru, s 56. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini i s baranjskog Vinatlona. Uz osvojena zlata,beljskipremium merlot je i najbolje ocijenjeno crno vino u Sv. Ivanu Zelini što je još jedna potvrda iznimnog potencijala Baranje kao regije crnih vina.

Zlatnim medaljama su se okitili premium graševina, premium merlot, kupaža cabernet sauvignon-merlot, te cijela linija Goldberg koja uključuje Goldberg Graševinu, Goldberg Red i Goldberg White. Svoje prvo zlato je osvojio i Ruby 2021. izborna berba u kojoj se spajaju frankovka i merlot. Ovo poluslatko vino velika je novost u asortimanu crnih vina Belja, a odlikuju ga uravnoteženi tanini i mekoća te izražajna rubinsko crvena boja po kojoj je vino i dobilo ime.

Marijana Škiljo, enologinja Vina Belje, smatra da domaća ocjenjivanja vina imaju posebnu vrijednost zbog izvrsnog poznavanja stilistike vina pojedinog terroira. „Domaća ocjenjivanja nam donose lokalni i nacionalni prestiž što je za graševinu posebno važno. U našim vinogradima prevladava graševina pa svake godine stvaramo tri potpuno zasebne i različite linije graševine od kojih svaka ipak ima jasan potpis Baranje i hrvatskog Podunavlja. Naša premium graševina iz berbe 2023. tek je krenula na tržište i već je osvojila četiri zlata. Te medalje su najbolja potvrda da smo iskoristili puni potencijal naših vinograda i u zahtjevnoj godini kakva je bila 2023. Moram istaknuti i da smo iznimno ponosni i na zlatne medalje za vina iz ultra premium linije Goldberg jer ona predstavljaju vrhunac kvalitete koja dolazi iz našeg podruma.“

D.R.

Vina Belje Ruby 1

Više u ovoj kategoriji: « 100 najboljih vina Hrvatske

935x150