Nedjelja, 26 Prosinac 2021 12:14

WOW grand Prix Cuvée 2015. vinarije Jakob

Udruga WOW (Wome on Wine, Žene i vino) već deset godina promiće  kulturu stola i umjereno uživanje u dobrim vinima. Iako  suočeni s pandemijom,   potresima i drugim teškoćama ovog ljeta održan je optimistični, veseli Pink Day, festival posvećen rosé vinu i ekstra djevičanskom maslinovom ulju.  WOW akciju Što žene žele,koja je namijenjena  podršci vinima hrvatskih vinara, Udruga  održava od  2011. godine.

wow2

Izbor za WOW vina godine zamišljen je kao svojevrstan „ženski“ izbor vrhunskih domaćih vina kušanih u prethodnoj godini. Pobjednička se vina biraju u nekoliko faza i razina i to u pet kategorija:pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i slatka vina. Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji Što žene žele, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa, u režiji WOW odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju. Do sada su putovali pobjednici Gianfranco Kozlović u Bordeaux; Saša Senjković u Champagnu; Moreno Coronica u Barcelonu i Penedes; Luka Krajančić u Burgundiju; Frano Milina Bire u Austriju, Meneghetti u Toscanu a Fakin u mađarski Villany.  WOW izbor zamišljen je u tri razine selekcije. U prvoj razini izbora svake godine jedan odabrani sommelier, svojevrsni vinski „kustos“, selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja vlastitu autorsku listu vina.   Do sada su u ulozi vinskih selektora bili ugledni sommelieri Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić i Željko Bročilović Carlos,  Filip Savić i ovog puta, Emil Perdec .  U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 300-tinjak, imaju prigodu glasovati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti (2 roséa, 2 pjenušca, 2 slatka vina, 3 bijela i 3 crvena vina). U trećoj i izlučnoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Ove godine za WOW nagrade finalno je odlučivao žiri u sastavu: vinska stručnjakinja  Ines Zemlić iz Rotodinamica, enologinja i vinska konzultantica Ivana Nemet s WSET3 diplomom te voditeljica restorana Matrix, Manuela Maras, WSET1. U finale su ušli, od pjenušaca: Blanc de Blancs, 2016., Jagunić i Urban White extra brut, Štampar. Od bijelih: Pinot grigio 2017, Coletti, vinarije Koalrić; Chardonnay sur lie, 2017., Jasne Antunović Turk i Pušipel X, 2016, vinarije Crmrečnjak. Od roséa Rosé Geržinić i Rosé Krauthaker a od crnih vina Vučjak 2018, Šember; Cuvée 2015, vinarije Jakob te Cuvée Supreme 2013, Korlat. Od slatkih, u finale su ušli Vin de rosa 2017 vinarije Teraboto i Prošek 2015., Stina. Članice žirija su donijele odluku o pobjedniku u svakoj kategoriji, ali i o ukupnom pobjedniku i dobitniku WOW grand Prixa. Na tradicionalnom WOW Božićnom okupljanju, koje je ovoga puta biti osobito svečano s obzirom na okruglu obljetnicu, dodijeljene su nagrade pobjednicima a to su:

wow3
Pjenušci: Urban White, extra brut, vinarija Štampar
Bijela: Chardonnay sur lie, 2017., Jasne Antunović Turk
Roséi: Rosé Krauthaker, 2020
Crvena: Jakob 2015
Slatka: Prošek 2015., Stina vina
Članice žirija su donijele odluku i o ukupnom pobjedniku i dobitniku WOW grand Prixa, a to je, jednoglasnom odlukom Cuvée  2015, vinarije Jakob. Na svečanosti o svakom pobjedničkom vinu  govorila je sommelierka Jelena Šimić Valentić a nagrade je vinarima predala predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija. Osim pobjedničkih vina, na proslavi u  restoranu Cavallino u Zagrebu, uz zalogaje koje je pripremio catering Lisak kušala su se i vina vinara udruženih u novu udrugu, Kvarner Wines.  Bila su to vina PZ Vrbnik, Kuće vina Ivan Katunar, vinarije Plovanić, Nada i Gospoja te vina predsjednika udruge koji ju je i predstavio, vinara i rasadničara Ivice Dobrinčića iz vinarije Šipun.   Za glazbu je bio zadužen  DJ Pezo pa je atmosfera bila više nego odlična, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera.  
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić

935x150