Ponedjeljak, 15 Studeni 2021 15:32

Predstavljena nova Santa Elisabetta iz 2017. godišta

Obitelj Benvenuti je u sriijedu 10. studenog 2021. u riječkom luksuznom hotelu Hilton Costabella javnosti predstavila novu berbu svojeg krunskog vina Santa Elisabetta

Nova Santa Elisabetta dolazi iz berbe 2017.  Dobivena je od terana, za koji su autori vina, braća Albert i Nikola Benvenuti, uvjereni da je sorta budućnosti, jer u sebi utjelovljuje  potencijal kad je u pitanju kvaliteta, savršeno je prilagođen klimatskim promjenama, a istodobno posjeduje jedinstveni okus, karakterističan samo za središnju  Istru, preciznije Motovunštinu. Santa Elisabetta je plod upravo takve ideje, da  ponudi autentično istarsko, ali iz klase najfinijih vina svijeta. Ovo je treća  Santa Elisabetta. Prve dvije iz berbi 2015. i 2016. su rasprodane u rekordnom roku i sada se mogu naći samo u kolekcijama  zaljubljenika u vino.santa elizabeta1

Albert Benvenuti: “Santa Elisabetta je plod naše težnje da dosegnemo savršenu verziju terana. U teran vjerujemo iz sveg srca i toj potrazi smo potpuno posvećeni. Vjerujemo u njegov čvrsti i živi karakter, u njegovu finesu i dugovječnost, u potencijal da u pravim uvjetima da vino najviše klase. Uvjereni smo da Santa Elisabetta na nadmorskoj visini od 330 metara, s optimalnom izloženošću suncu i strujanju zraka, s bijelim istarskim tlom koji teran obožava, je upravo taj položaj i upravo taj vinograd koji mu omogućava da pokaže najbolje od sebe.”

Nikola Benvenuti: ”U podrumu je sve podređeno očuvanju autentičnosti i prepoznatljivosti sorte, jer nakon žestokih redukcija u vinogradu u vidu zelene berbe i selekcije najkvalitetnijih grozdova, želimo da okus tog koncentracijom i zdravljem savršenog i idealno dozrelog grožđa bude prenesen u bocu na što vjerniji način. Stoga, nakon fermentacije vino njegujemo u drvenim bačvama različite starosti i različitih veličina čime mu dajemo priliku da se razvije na različite načine i stvorimo dobar materijal za finalnu kupažu. Pazimo da su bačve što neutralnije i da njihov ključan doprinos bude samo da vino prevede iz mlade u zrelu dob, da se na tom putu razvije i izgradi otpornost i vlastiti potencijal za dugo čuvanje u boci.”

Nakon što je Santa Elisabetta završila proces dozrijevanja u bačvama, braća Benvenuti njihov sadržaj daju na prosudbu komisiji sastavljenoj od iskusnih poznavatelja vina i tržišnih trendova koji im potom pomažu sastaviti finalnu kupažu. Komisija za odabir vina za 2017. godište je bila u sastavu Rene Bakalović, Davor Butković, Danijela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Tihomir Purišić, Sanja Simić i Saša Špiranec. Oni su kušanjem naslijepo odabrali najbolji omjer vina iz različitih bačvi, nakon čega su odabranim vinom napunjene boce i stavljene na dodatno odležavanje od još 6 mjeseci. Po isteku tog roka je priređeno ovo predstavljanje i Santa Elisabetta iz 2017. je konačno puštena na tržište  kupcima i kolekcionarima.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Ivan Rebić

935x150