Četvrtak, 10 Srpanj 2014 16:11

U žetvi s Claas Lexionom 770

Claas Lexion 770 u ovogodišnjoj žetvi ponovno je potvrdio svoju klasu. S njim smo bili u žetvi u pšenici obitelji Pavlak u Hrastovcu

DSCN0239 600x450 2Sjećam se dobro Gudovca prije nekoliko godina. Bilo je pitanje trenutka da li će Stjepan Pavlak kupiti ove godine najskuplji stroj na sajmu. A on je znao što mu treba. Trebao mu je Claas Lexion. Tada je zastupnik bio iskreno rečeno malo kilav i sjećam se da je umalo odustao. Malo je falilo da ode i kupi neki drugi kombajn. Lexion je doista sjajan. Prije nekoliko dana iskoristili smo priliku i sjeli na suvozačevo mjesto. Dakako uz Stjepana Pavlaka. I krenuli u žetvu odmah uz njegov Hrastovac. Pšenica Agrigeneticsa bila je odlična. Malo još ponegdje zelenkasta pri dnu stabljike. Ali je na ekranu pisalo da se radi o devet tona. Okrene u hipu. Naišli smo na brdo koje je lisica u pšenici napravila i zaustavili se u tisućinki sekunde, podigli heder. Ma fantastičan stroj. Moramo znati da Pavlakovi i njihovi kooperanti obrađuju bar četiri tisuće hektara. Takav kombajn se u Hrastovcu i okolnim selima doista isplati. Evo što o tome stroju kažu u Claasu.DSCN0273 600x450 2

Modeli kombajna CLAAS Lexion predstavljaju Premium klasu kombajna. Tvrtka CLAAS svake godine ulaže puno u istraživanje, razvoj i usavršavanje svojih proizvoda i stoga postavlja standarde u industriji kombajna.
Modeli kombajna CLAAS Lexion dijele se u 2 serije: Lexion 600 su kombajni sa slamotresima, a Lexion 700 s hibridnim sustavom s vršalicom i s 2 aksijalna rotora.
Lexion 770/740

Lexion 740 i 750 su kombajni s hibridnim sustavom kod koje je vršalica širine 1,42 m i imaju 2 aksijalna rotora za prisilno odvajanje zrna iz slame. Mogu raditi s otkosnim uređajima od 6,60, 7,50 i 9,00 m.
Lexioni 760, 770 i 780 su kombajni s hibridnim sustavom, imaju vršalice širine 1,70 m i dva aksijalna rotora. To su najmoćniji kombajni, koji rade sa otkosnim uređajima radnog zahvata 9,00, 10,50 i 12,00 m.
Svi modeli Lexiona se mogu isporučiti s Terra Trac gumenim gusjenicama, a Lexion 760 postoji i u izvedbi Montana s aktivnim prednjim podvozjem za brdovite terene.

Najnovije generacije kombajna CLAAS Lexion, mogu se isporučiti s najmodernijom opremom:

    CEMOS Automatic – sustav za potpuno automatsko podešavanje kombajna tijekom rada – automatski podešava sve elemente kombajna kako bi se stroj vozio uvijek u najoptimalnijem režimu i postigao najveći mogući učinak pri najnižoj potrošnji goriva – za ovu inovaciju je tvrtka CLAAS dobila zlatnu medalju za inovaciju 2012. na sajmu poljoprivrede SIMA u Parizu.
    Novi spremnik zrna zapremine 12500 l i nova pretovarna cijev kapaciteta pretovara 130 l/sec.
    JET STREAM sustav čišćenja.
 DSCN0243 600x450 600x450   Stražnja osovina sa 4 zgloba za veću pokretljivost, koja omogućuje ugradnju kotača od 30“.
    DYNAMIC COOLING – nova inteligentna koncepcija hlađenja s efektom zračne zavjese kod kojeg je hladnjak montiran vodoravno- srebrna medalja za inovaciju 2012. na sajmu poljoprivrede SIMA u Parisu 2013.-te.
    Novi štedljivi motori s više rezerve snage, koji zadovoljavaju novu Tier 4i normu ispušnih plinova.
    Blokada diferencijala – san svakog vozača kombajna na teškom, mekanom terenu je da ima blokadu prednjeg diferencijala – taj san se sada ostvaruje kod novog Lexiona.
    Laser Pilot – sustav automatskog vođenja kombajna po pravcu pomoću laserske glave.
    QUANTIMETAR – automatski sustav mjerenja prinosa, koji u radu određuje postotak vlage, specifičnu težinu zrna i na temelju toga izračunava prinos t/h ili t/ha.
    CEBIS terminal je centralno računalo s monitorom u boji, preko kojeg se vrši podešavanje i nadzor kombajna. U CEBIS-u su i upute za rukovanje kombajna i u slučaju neke smetnje CEBIS odmah daje moguće uzroke i rješenje za otklanjanje smetnje. Kod Lexiona CEBIS automatski podešava sve potrebne elemente stroja za određenu kulturu. Kompletan izbornik i sve tekstualne informacije se na CEBISU ispisuju na hrvatskom jeziku. CEBIS terminal je pripremljen i za instalaciju softvera AGROMAP, pomoću kojeg se vrši satelitsko pozicioniranje i izrada karti prinosa za preciznu poljoprivredu.

Učinak CLAAS Lexiona je izuzetno visok, što je dokazano 02.09.2011. kada je u okolici engleskog mjesta Lincolnshire u pšenici kod prinosa 10,8 t/ha postavljen novi svjetski rekord u kombajniranju pšenice, što su zabilježili i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Tada je CLAAS Lexion 770 sa otkosnim uređajem širine 12 m za 8 sati postigao učinak od nevjerojatnih 675,84 t pšenice što je u prosjeku učinak od 84,48 t/h. U hrvatskim uvjetima prinosa od oko 7 t/ha to bi značilo da Lexion 770 ima učinak oko 12 ha/h. Još je vrlo zanimljiv i podatak, da je potrošnja goriva Lexiona 770 kod tog učinka sa uključenom sječkom bila svega 1,15 l/t.

Pogledajte film o svjetskom rekordu u žetvi koji je do sada vidjelo 1.220.371

PROČITAJTE ČLANAK I NA AGROKLUBU

Video sadržaj

935x150