Nedjelja, 27 Rujan 2020 20:59

Suncokret - Nove tehnologije i visokooleinske sorte dale prinos i više od 4 t/ha

Prema rezultatima pokusa kojega je proveo Fakultet agrobiotehničkih znanosti, vidljivo je da kod poljoprivrednika u žetvi očekujemo prinose više od tri tone. U komporativnom pokusu bilo je 26 hibrida suncokreta osam sjemenskih kuća.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizirao je javnu žetvu komparativnog pokusa hibrida suncokreta zasijanih u zajedničkom projektu sa svim zainteresiranim sjemenskim kućama na području Hrvatske. U pokusu ove ratarske kulture sudjelovali su Poljoprivredni institut Osijek, KWS, RWA, Pioneer, Mauthner, Syngenta, LG te MASS sjeme. 

Inače, ove je godine kod nas suncokretom zasijano oko 38 tisuća hektara. Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za za poljoprivedu Vukovarsko-srijemske županije nam je pojasnio da ovu kulturu naši poljoprivrednici rado siju. Kaže, trebamo nastojati tako i nastaviti kako bi imali ulja u dovoljnim količinama, što sa svojom proizvodnjom ove uljarice možemo. Treba napomenuti da je gotovo polovica spomenutih površina u Osječko baranjskoj županiji, što ne čudi s obzirom da su tu nalazi i jedna od dvije hrvatske uljare - ona u Čepinu.

Prinosi oko četiri tone i više 

Da se očekuju urodi od tri tone po hektaru, a ponegdje i više od četiri tone, otkrio je Igor Mikulić, viši stručni suradnik u Odsjeku za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Županijske komore Osijek. Na ovom pokusu prinosi su se uglavnom kretali oko četiri tone i više.

"Sjetva je prošla u izuzetno sušnim prilikama", rekao je Mato Drenjančević, prodekan za razvoj pokušališta i transfer tehnologija na FAZOS-u te nastavlja: "Sijali smo 22. travnja. Sklop je optimalan. U lipnju smo dobili veliku količinu oborina. Čak 67 mm odjednom što je stvorilo pogodne uvjete za razvoj bolesti pa su ih oni proizvođači koji nisu odradili primjerenu zaštitu imali", podsjetio je.

Na ovom pokusu prinosi su se uglavnom kretali oko četiri tone i više

"Naš je prosjek prinosa od tri do tri i pol tone po hektaru, no ima i onih s prinosom preko četiri tone. To je pak pitanje agrotehike, izbora hibrida i sreće s klimatskim uvjetima", istaknuo je Siniša Hrgović, viši savjetnik specijalist u Ministarstvu poljoprivrede.

Predkultura ovom pokusu bio je kukuruz. Osnovna gnojidba je izvršena s 250 kilograma po hektaru NPK 0:20:30, a predsjetvena s još 150 kilograma uree po hektaru. Zaštita od korova obavljena je 28. travnja s Frontierom 1,27 l/ha i Racerom u količini od 2,54 litre po hektaru. Krajem svibnja odrađena je i kultivacija s prihranom 200 kilograma KAN-a po hektaru, a 12. lipnja obavljena je jedna zaštita sa sredstvom Pictor, upravo u vrijeme kada je zbog mnogo oborina prijetio napad bolesti.

Glavni je cilj ovoga pokusa educirati proizvođače, ali kako je rekao i dekan FAZOS-a, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, snažnije povezati znanost i stručnu praksu, odnosno suvremenu tehnologiju te je primijeniti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

CIJELI TEKST

935x150