Četvrtak, 12 Svibanj 2016 17:51

Što je to Hyvido tehnologija?

Polja preko puta osječkog putničkog aerodroma ove su godine bila i pokusna za Syngenta ječmove, odnosno svojevrsni Dani polja njjihove nove tehnologije proizvodnje ječma pod nazivom Hyvido

HyVido je tehnološka prekretnica proizvodnje hibridnog ječma razvijena u Syngenti, pozicionirana na trzistu kao novi standard proizvodnje jecma za stocnu ishranu I bioplin.

Kao sto smo bili svjedoci transfera kukuruza sa sortimenta na hibride, tako I sada dolazi vrijeme istinske agronomske revolucije u proizvodnji ječma.

syngenta jecam klisa42

Koje su prednosti Hyvido tehnologije proizvodnje hibridnog ječma?Hyvido hibridni jecam ima jak vigor I brzi porast, neuporedivo bolji potencijal produktivnog busanja, mocan korjeniv sistem koji omogucava prebroditi susne uvjete te unapređuje usvajanje hranjiva i vode. Navedene prednosti vidljive su u poboljšanju prinosa zrna i biomase.

Za one koji žele znati vise….

Hyvido tehnologija proizvodnje hibridnog ječma zahtijeva nov agronomski pristup proizvodnje kako bi se maksimalno iskoristio potencijal prinosa.Syngenta je osmislila posebne protokole za agrotehniku proizvodnje Hyvido hibridnog ječma kako bi pomogli poljoprivrednicima postići najbolje prinose.

Zbog manje gustoće sjetve, preporučeno je rano suzbijanje korova.

Četiri područja protokola proizvodnje na koja treba posebno obratiti pažnju prilikom proizvodnje Hyvido hibridnog ječma su:

  • Sjetvena norma
  • Primjena dušika
  • Primjena fungicida
  • Regulacija rasta syngenta jecam klisa22

1. Sjetvena norma (niža od konvencionalne)

Sjetvom Hyvido hibridnog ječma od sredine rujna do sredine listopada sa dobrom pripremom tla, sjetvena norma od 200 sjemenki/mće osigurati ekonomski optimum s dubinom sjetve 2-3cm max (dublja sjetva uzrokuje nisku produktivnost busanja).

2. Primjena dušika (ranije od konvencionalne)

Raniji razvoj Hyvidohibridnog ječma i rijeđi sklop razlog su ranije potrebe biljke za dušikom. Rana primjena dušika (30% ukupne doze) je potrebna za održavanje sklopa, poticanje i podržavanje busanja i set broja zrna.

Za Hyvido hibridni ječam prekasno je čekati BBCH30/31 (početak vlatanja do pojave prvog koljenca) da bismo prvi puta primijenili dušik obzirom da hibridni ječam u ovu fazu dolazi ranije od konvencionalnog ječma zbog čega vrijeme prijene može biti prekasno.

Stoga je preporuka prema analizi tla:

               BBCH 25, 30%N

               BBCH 30/31, 70% N

Dušik bi trebao biti samo u lako apsorbirajućem obliku (KAN).

3. Primjena fungicida

Važna je primjena fungicida koji će osigurati dugotrajnu zaštitu.

4. Regulacija rasta (MODDUS za povećanje snage stabljike i korijena)

Korištenjem MODDUSApoboljšava se sposobnost ukorjenjavanja Hyvidohibridnog ječma, omogućuje veću korjenovu masu a time učinkovitije usvajanje vode i hranjivih tvari.

To sve možete pročitati i na Syngentinoj internet stranici. Na Danima polja na lokalitetu Klisa, na površinama tvrtke Novi agrar d.o.o. okupilo se i mnogo gostiju iz Rumunjske, Grčke, Srbije, BiH, Slovenije, Mađarske i drugih zemalja.

935x150